Cui îi e frică de Alzheimer?

0
2079
A conceptual look at Alzheimers disease, and some of the problems it brings.

Numele psihiatrului german Alois Alzheimer , cel care la 1901 descria primul caz de demență recunoscut de literatura medicală și anume o pacientă în vârstă de 50 de ani numită Auguste D., este sinonim în cultura generală cu tulburările de memorie. Problemele cognitive sunt destul de cauzatoare de anxietate și teamă pentru psihicul unui om, tocmai prin invaliditatea și dependența acestuia de familie pe care o pot genera.

 

NU orice tulburare de memorie înseamnă neapărat un diagnostic de demență Alzheimer. Ce ar trebui să te îngrijoreze și să te aducă în fața unui medic?

-dezorientare temporală și spațială(incapacitatea de a recunoaște anul/data sau anotimpul în care te afli)

-începi să uiți diverse programari la medic/ rătăcești obiecte familiare

-te rătăcești pe o rută familiară

-începi să gestionezi prost finanțele

-devii incapabil sa efectuezi activități complexe

-nu îți găsești cuvintele/ nu recunoști persoane cunoscute

-faci erori gramaticale (pe care nu le făceai anterior) -tulburări de personalitate: apatie, depresie, lipsă de motivație

 

În cazul în care experimentezi asemenea lucruri e bine să ceri o evaluare cognitivă a unui specialist în vederea diagnosticarii și începerii unui tratament. Momentan nu există un tratament care să vindece boala ( deși nenumarate terapii sunt în investigații clinice), ci doar tratamente care întarzie evoluția bolii.

LEAVE A REPLY