De ce nu ești fericit?

0
3363

Îți mai aduci aminte când ai spus adevărul ultima oară? Când ai spus ceea ce credeai, când ai recunoscut că ai greșit, când TU cel din afară cu TU cel interior ai fost același? Probabil că nu …zilele tale sunt la fel, pline de minciuni albe, pe care le consideri nevinovate.

Ai putea fi surprins să afli că există întotdeauna o consecința cerebrală chiar și a celor mai “nevinovate” minciuni. Minciuna, ÎN TOATE FORMELE EI, duce la stres, nefericire și afectează sănătatea mentală. Te doare capul frecvent, te simți din ce în ce mai trist? Există o șansă mare să fi contribuit  la propriile tale simptome.

Psihologii de la Universitatea Notre Dame din Indiana au ajuns la rezultate interesante în urma studiului efectuat pe 110 persoane, care au trebuit să mintă cât mai puțin pe o durată de 10 săptămâni. Când aceștia au mințit, starea generală de sănătate a început să fie afectată: s-a constatat o creștere a producției hormonilor de stres, participanții au prezentat transpirații accentuate, tahicardie și valori ale tensiunii arteriale peste valoarea normală. Când participanții la studiu au spus adevărul, aceste reacții nu au apărut. Concluzia cea mai interesantă e că dacă începi să minți din ce în ce mai puțin, simptomele fizice scad direct proporțional.

Dar ce se întâmplă în cortexul cerebral al unei persoane care minte? Când spui o minciună, organismul o percepe ca o situație de stres și secretă cortizol. Dacă minciuna depășește anumite limite, probabil și o cantitate mare de adrenalină îi va invada instant creierul. Pupilele se vor dilata, o transpirație intensă va cuprinde întreg organismul, în timp ce cortexul frontal se luptă să memoreze detaliile noii povești, făcând o comparație între ceea ce știi și ceea ce ai spus. Activitatea aceasta interferă cu memoria de lucru și afectează capacitatea individuală de a lua decizii sau de a rezolva probleme. În acel moment, creierul poate deveni incapabil de a lua decizii bune și e nevoit să mintă din nou și mai mult pentru a acoperi prima minciună.

Deși în societatea actuală, minciuna este la ordinea zilei, de ce nu mai vedem prea multe persoane transpirate și cu pupilele dilatate? Explicația este una simplă:pe măsură ce minți din ce în ce mai mult, reacțiile vegetative sunt din ce în ce mai estompate și devii din ce în ce mai greu de prins. Responsabila pentru împiedicarea și sancționarea comportamentelor lipsite de moralitate este amigdala cerebrală, care în condițiile unor minciuni repetate nu mai declanșează cascada de reacții. Iată cum, one lie leads to another.

Poate că pe termen scurt adevărul nu-ți va aduce poziția profesională pe care ți-ai dorit-o, poate nu-ți va aduce contracte de milioane sau invitații la petreceri fabuloase pline de oameni care se mint unii pe alții, nu ți va da likeuri sau commenturi, nu-ți va da prieteni falși sau oameni pupincuriști în jur, dar pe termen lung îți va aduce cea mai importantă realizare a vieții tale:fericirea de a fi tu cu adevărat !

LEAVE A REPLY