Femeie, iar te operezi?!

0
2868

Iar ți-ai făcut lifting facial săptămâna trecuta, după ce acum o lună ți-ai injectat botox in ridurile de la colțul ochilor, iar acum trei luni ți-ai pus implanturi de silicon și parcă cumva tot parcă nu ești îndeajuns de perfectă. Luna viitoare îți vei injecta buzele, poate la sfârșitul anului îți vei face iar o liposucție abdominala. Și totuși, cu cât te operezi mai mult cu atât bărbatul vieții tale uită să mai apară acasă cu zilele, iar nenorocita aceea de voce care te-a chinuit din copilarie devine din ce în ce mai zgomotoasă:”îmbătrânești!nu vezi că ți s-a strâmbat fața!nu mai ești cea mai frumoasă din țară!”. Și te ia disperarea….

Femeile au o relație veche cu intervențiile chirurgicale. O astfel de legatură este de înțeles având in vedere că în societate persoanele atractive fizic au tratament preferențial și sunt percepute ca fiind mai sănătoase și mai inteligente. Paradoxul e că multe femei nu suferă intervenții estetice pentru a-și rezolva aspecte fizice , ci , de fapt pentru a-și împlini nevoi emoționale. Și câte nu ajung să se urâțească, încercând să trateze o depresie ascunsă.

Astfel, în 1987, psihiatrii au introdus ca și boală tulburarea dismorfică corporală sau sindromul urâțeniei. Această tulburare apare în copilărie , dar continuă și la maturitate caracterizând persoanele obsedate de intervenții estetice, care în permanența vor gasi ceva de corectat la aspectul lor fizic. Consideră că ai putea suferi de această tulburare, dacă ești în permanență obsedată de aspectul exterior, te uiți în oglindă din 5 în 5 minute și simți nevoia mereu să primești asigurări reale sau în mediul online că arăți bine. Neurologic,  persoanele care suferă de această tulburare au o conexiune slabă între amigdala cerebrală și cortexul prefrontal.

Există și zone , care vor declanșa cu predilecție anumite frustrari fizice: pielea (73%) părul (56%) nasul (37%) greutate(22%) abdomen (22%) sâni/piept/areole mamare (21%) ochi (20%) coapse (20%) dinţi (20%).

În ceea ce privește studiile existente, unii cercetători afirmă că în urma unei operații estetice se ameliorează impresia legată de acea parte componentă fizică, dar nu și starea psihică generală. Un studiu efectuat pe femeile din Norvegia , înainte și după efectuarea unei intervenții din sfera chirurgiei plastice a atras atenția că femeile care au suferit o intervenție devin mai deprimate și anxioase, ba chiar la ele crește riscul de a se sinucide. Explicația pentru acest fapt surpinzător arată ca femeile care decid să-și facă o intervenție estetică au mai multe probleme psihologice decât femeile care nu-și fac. Inițial, aleg intervenția nu pentru a-și corecta defecte fizice, ci pentru a-și rezolva probleme de altă natură:personale sau profesionale. În momentul în care , aceste probleme persistă în ciuda intervenției, probleme psihologice ale femeilor se accentueaza, acestea alunecând pe panta intervențiilor estetice interminabile. Un alt studiu arată că femeile cu implanturi mamare au o rată de sinucidere de trei ori mai mare , tocmai pentru că o asemenea intervenție nu îmbunătățește imaginea de sine în ansamblu.

În concluzie este ok să vrei să-ți îmbunătățești ceea ce te deranjează, problema este când nu te mai poți opri. Așa că atunci când simți nevoia compulsivă de a-ți injecta pentru a nu știu câta oara acid hialuronic în buze, gândește-te că nu buzele sunt problema și fă o vizită la psihiatru înainte, s-ar putea un antidepresiv să fie mai ieftin.

LEAVE A REPLY