Stângacii din viața noastră

0
3019

Captivi într-o lume a dreptacilor, obligați să folosească des unelte confecționate strict pentru dreptaci, forțați ani de zile de părinți să devină dreptaci, stângacii reprezintă o minoritate. Reprezentând doar 10% din populația globului, stângacii se nasc într-o lume în care între 70-95% din populație este dreptace. În plus în rândul stângacilor există cei cu dominanța încrucișată, adică cei care pot utiliza fie mâna stângă, fie pe cea dreaptă în raport cu sarcina efectuată(1%) și cei ambidextri, adică cei care pot utiliza egal atît mâna stângă, cât și cea dreaptă.

Dacă pentru majoritatea oamenilor, emisferul stâng este dominat, fiind mult mai eficent să procesezi atât limbajul cît și comportamentul motor la nivelul unei singure emisfere, pentru stângaci creierul acestora posedă o organizare heterogenă, mai puțin structurată pe zone specifice. Dacă provii din doi parinți stângaci ai 26% șanse să fii stîngaci sau dacă ai fost expus în perioada intrauterină la dietilstilbestrol, un derivat sintetic de estrogen utilizat între 1940-1971, aspect care sugerează că estrogenul dictează dacă un bebeluș va fi dreptaci sau stângaci. Un număr mare de studii au găsit o legătură între poziția fătului în trimestrul trei și prezentația la naștere(occipitala) care ar favoriza dominanța dreaptă. De aceea, bebelușii prematuri au șanse mai mari să devină ulterior stângaci. Într-un studiu recent s-ar fi descoperit că o mare parte din decizia de a fi dreptaci sau stîngaci o iau niște gene localizate la nivelul măduvei spinării.

Există fără îndoială diverse diferențe între stângaci și dreptaci. Din cauza organizării diferite, care le conferă capacitatea de a efectua activități mai variate, stângacii reprezintă un grup care istoric a creat un număr peste medie de oameni de succes. Statistic vorbind, diferența între stângaci și dreptaci este doar de un punct de IQ, primii procesând diferit limbajul, relațiile spațiale și emoțiile. Stângacii reprezintă un procent mare și in mediul muzical, dominanța dreaptă conferindu-le capacitatea de a cânta mai bine la un instrument muzical sau sunt des întâlniți în sporturi precum tenis de masă, badminton, cricket sau golf.

În plus, stângacii sunt oamenii ideilor noi și radicale, pe care dreptacii le-ar respinge din start, informația în drumul ei prin cele două emisfere avînd o șansă mai mare să genereze o soluție nouă .Dacă te rătăcești, ar fi bine să ai un stângaci în mașină, talentul lui pentru orientarea spațială fiind un atu important chiar și in era GPS-lui.

Stângacii au o incidență mai mare de a dezvolta boli din spectrul autismului, depresie, tulburare bipolara, anxietate, schizofrenie sau alcoolism și una mai scăzută a artritei și ulcerului. Ei se recuperează mai ușor dupa accidente vasculare, dar au o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare și o speranță de viață mai scăzută.

Preferința pentru a utiliza mâna stângă nu este adresată exclusiv oamenilor. Cangurii, câinii, caii sau pisicile domestice au reprezentanți stângaci.

LEAVE A REPLY