Mâncarea la români

0
3653

Vă aduceți aminte probabil de celebrele mese din era comunistă, în care întreaga familie era adunată săptămânal în fața unei bucăți de carne obținute cu greu după o zi întreagă de stat la coadă, carne ce substituia legumele mâncate în timpul săptămânii?!

Vremea a trecut și românul a primit acces la comorile culinare ale Occidentului. Eram disperați după cola, burgerii americanilor, chipsuri, jeluri, în principiu tot ce cândva ne-a fost interzis. Ne-am scufundat cu o plăcere infantilă în tot ce venea din afară, până ce am constat cu surprindere că primim tot felul de atenționări:”că are E-ri, că zahărul este drogul secolului XXI, că nu e bine să bei sucuri”.

Românul anului 2017 nu mai are timp să mănânce cu familia, pentru că ajunge la ora 22 de la serviciu. Când se așează la masă, e mereu cu telefonul mobil în mână. Sunt atâtea cafenele și restaurante în București, în care oamenii care sunt la masă par personaje din tabloul ”noi mâncam împreună, dar scriem mesaje separat”, sau poate din varianta foarte comercială a filmului ”pe unde a mai umblat nevasta mea Samantha?”. Masa noastră cea de toate zilele nu mai unește familiile în discuțiile simpatice ale omului obișnuit, ea a devenit ocazia de a negocia afaceri sau, de ce nu, de a face reclamă la diverse localuri.

Chiar și în vacanțe, avem obiceiurile noastre care ne fac fericiți: ne plac la nebunie grătarele, ne place carnea excesiv. Ne facem vacanțele în resorturi cu all-inclusive și ne punem pe farfurie de trei ori mai mult decât putem mânca. Încă avem în noi gena aceea din comunism în care am suferit că nu am avut, genă care ne face să cumpăram mâncare mai multă decât avem nevoie, să mâncăm trei feluri la o masă și să fim înnebuniți după meniul zilei sau alte promoții inutile culinare. La polul opus, există români, un fel de elită culinară, care au început să aprecieze rafinamentul culinar exprimat prin calitate și nu cantitate.

Ronțaim mult, am început să avem o relație disfuncțională cu mâncarea. Mâncăm de stres, de singurătate, de frustrare, mâncarea noastră a ajuns un drog, care ne alină suferința psihică cauzată de viața într-o societate ce a devenit groaznic de mercantilă. Am devenit din ce în ce mai obezi sau din ce în ce mai slabi de la dietele noastre cu mere, pere, germeni care ne îmbolnavesc pentru că nu ni se potrivesc.

Mâncarea este fără îndoială parte importantă a societății românești , atât de importantă încât e demonstrat statistic că romanii plătesc cel mai mult pentru taxe și alimente.

În final, chiar dacă îți plac rețetele culinare ale Sandei Marin, dacă mănânci carne sau ești vegetarian, dacă îți plac dulciurile sau restaurantele cu specific chinezesc sau libanez, e bine să citești și să aplici câteva din sfaturile de mai jos:
-mănâncă cu moderație
-preferă calitatea în locul cantității
-mai puțină sare e mai bună decât mai multă sare
-adu-ți aminte să bei apă
-consumă cât poți de des fructe și legume
-renunța la telefonul mobil când ești la masă
-evită produsele de fast-food și alimentele ce conțin zahar
-nu urma diete fără a cere sfatul unui medic.

LEAVE A REPLY