Dragostea, o noua boala psihica?

0
3882

Fiecare din noi se va confrunta la un moment dat in viata cu o problema mentala severa , pe care cei mai multi o numesc dragoste.

Stiinta a inceput sa cerceteze toate detaliile furtunii biochimice care se declanseaza in creierul unui indragostit. In urma a diverse analize imagistice , s au stabilit asemanari uimitoare intre creierul unei persoane dependente de droguri sau creierul unui persoane care sufera de tulburare obsesivo-compulsiva si creierul unei persoane care e indragostite. Se pare ca sintagma ‘nebun din dragoste’ nu este doar un mit.

Dragostea are o baza chimica, iar destramarea unei relatii sentimentale in urma unei despartiri sau divort are consecinte majore asupra functionalitatii sistemului nervos. Psihologii afirma ca in medie o persoana are nevoie de 18 luni pentru a trece peste trauma psihologica a unui divort.

Intr un studiu recent , care a cuprins 15 subiecti , care au afirmat ca sunt indragostiti de o persoana fara a putea avea o relatie romantica cu aceasta, li s au efectuat examene RMN succesive dupa ce au privit pozele diverselor persoane .In momentul in care au privit pozele unor persoane pentru care nu aveau sentimente romantice, creierul lor le a clasificat ca fiind ‘neutre’. In comparatie cu acestea, vizualizarea pozei persoanei de care e indragostit , va declansa activarea sistemului dopaminergic-responsabil de placere si dependenta. Cei care trec prin destramarea unei relatii, au inca activitate in aceasta zona , ceea ce explica mentinerea sentimentelor pentru fostul partener. In plus, vor fi insa activate, regiuni cerebrale asociate cu asumarea de riscuri, controlul impulsurilor si dezvoltarea unei tulburari obsesivo-compulsive. Ce e important e ca se activeaza si o zona responsabila cu producerea durerii fizice. Starea generala descrisa e:’simti o intensa dragoste romantica, esti dispus sa ti asumi orice risc, simti durere fizica, te gandesti obsesiv la aceasta persoana si te chinui sa ti stapanesti furia; o buna partea rationala din creierul tau este anulata’.

Dragostea si bolile psihice au un comun un nivel scazut al serotoninei :cei indragostiti fiind la acelasi nivel cu cei cu tulburare bipolara.

Pentru multi oameni , sentimentele de dragoste sunt inlocuite de atasament. Se pare ca secretul succesului in casatorie e realizarea de noi activitati impreuna, ele declansand in creier modificari asemanatoare celor din perioada de indragostire. Noutatea activeaza sistemul dopaminergic si implicit placerea si legatura cu partenerul.

Interesant e ca in 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut dragostea ca si boala , avand codul F 639, ea generand simptome precum:dureri de cap, tulburari de dispozitie, insomnia, tulburari de impulsivitate, ganduri obsesive, lipsa de speranta si scadere a tensiunii arteriale. In schimb , precizarile privind tratamentul sunt clare: va fi initiat numai in formele complexe de dragoste, care afecteaza negativ viata individului. Dincolo de aspectul patologic discutabil al dragostei, ea ramane un sentiment uman predominat pozitiv, care a generat de a lungul timpului nasterea de opere literare si artistice extraordinare si monumente care au supravietuit timpului, caci daca’ Dragoste nu ai , nimic nu esti’

LEAVE A REPLY