Paralizia facială periferică sau cui i-a mai căzut fața?

0
4211

E un scenariu tipic: un om vine alergând în toiul nopții la camera de gardă a unui spital cu jumatate de față care a căzut, cu ochiul drept care nu se inchide, îngijorat de moarte că a făcut un accident vascular cerebral. După ce îl examinezi atent, poți să-i spui clar că nu a suferit nici un accident vascular, ci doar are o banală paralizie facială periferică.

Paralizia facială periferică apare prin afectare nervului cranial VII(7), principalul nerv responsabil pentru expresiile noastre faciale, cât și pentru informațiile senzoriale legate de gust din cele 2/3 anterioare ale limbii.

Paralizia faciala periferică nu este o boală nouă. Sunt tot felul de statuete care datează din anul 300 i.Hr ce conțin reprezentări ale unor oameni care au suferit de această boală.

Există două forme de paralizie facială periferică unilaterală:primară(denumită și paralizia Bell) și una secundară, mai rară , care are o multitudine de cauze cunoscute:diabet, varicelă, infecții herpetice, mastoidită, sifilis, traumatisme craniene, diverse tumori, administrarea de diverse medicamente.

Paralizia Bell în schimb este mult mai frecventă. Nu se știe încă clar care este cauza exactă. E posibil ca edemul nervului facial, în timp ce trece printr-o zonă îngustă din craniu, l-ar face să nu mai funcționeze normal. Până la acest moment studiile au reușit să identifice o posibilă legătură între paralizia Bell și herpes simplex-tip 1.

Debutul simptomelor paraliziei Bells sunt bruște. Te poți duce la culcare perfect normal, pentru ca a doua zi să te uiți în oglindă și să constați că jumatatea dreaptă a feței nu mai poate fi controlată. Sunt persoane care au durere în ureche cu 2-3 zile înainte să apară simptomatologia la nivelul feței. Astfel, nu mai poți să închizi ochiul, să clipești, nu mai poți încreți fruntea, salivezi mult și saliva se scurge prin colțul gurii care a căzut și ea, nu mai mesteci bine, nu simți gustul și te doare în spatele urechii.
În 2-3 zile e posibil ca simptomele să se agraveze în ciuda tratamentului, dar partea bună e că toată simptomatologia se remite complet la majoritatea persoanelor în 3 săptămâni.

Chiar dacă iei tratament specific, sunt o serie de sfaturi care te vor ajuta în recuperarea mai ușoară din cadrul bolii:
-ia-ți un eye-patch( îi știi pe pirații din filme?!) cu care să-ți acoperi și să-ți protejezi ochiul afectat mai ales pe perioada nopții
-o să ai nevoie și de lacrimi artificiale mai ales dacă ochiul afectat nu lăcrimează suficient
-masează porțiunea afectată în fiecare zi/mestecă gumă pe aceeași parte
-încearcă acupunctura

LEAVE A REPLY