Dependența de atenție creează monștri

0
11842

Toți oamenii au nevoie de atenție într-un grad mai mare sau mai mic. Acest lucru stă la baza relațiilor umane și contribuie la formarea unui stări generale de bine. Problema apare când singurul scop al vieții tale este să obții atenția celor din jur cu orice preț și fără să ții cont de consecințele faptelor tale. Din păcate, societatea noastră a devenit peste noapte raiul celor care simt dorința acută de a fi în centrul atenției și ar fi chiar un miracol să nu-i întâlnești.

Puțini oameni aleg discreția ca și mod de viață în ziua de azi. Majoritatea țipă, vorbesc mult, fac galagie, își fac sute de mii de poze, îmbracă haine de firmă, își agată blănuri de animale de gât, beau și se dau în stambă, omoară animale ,se îmbracă provocator și ies în club  se bat între ei/ele pentru ca vor măcar pentru câteva ore să audă vocea aceea caldă și suavă care le șoptește tandru:”ești fain!” .

 

Există o serie de motive care fac un individ să caute o atenție exagerată:

-o stimă de sine scăzută

-singurătatea excesivă

-lipsa valorii de sine (condiționată de validarea celorlalți)

-invidia(complexul “rățușca cea urâtă din liceu”, va transforma o femeie în cea care caută mereu validarea bărbaților din jur)

-personalitatea de tip narcisistic

 

Cum recunoști un dependent de atenție?

-încearcă mereu să se laude cu realizarile sale și cu talentele pe care le posedă( defectele nu sunt aproape niciodata pomenite)

-utilizarea șantajului emoțional sau forței fizice foarte des( mai ales când e refuzat sau nu obține ce vrea)

-abuzează des de puterea obținută pentru a demonstra ce important e

-drama queen

-se simt în mediul lor când e plin de conflicte( asta nu îi împiedică să mintă pentru a crea aceste conflicte)

-conversația este în întregime despre ei

-mimează diverse afecțiuni pentru a primi atenția celor din jur

-se pot preface ca sunt victimele unui atac sau agresiune

-încearcă să atragă atenția prin vestimentație neadecvată (haine exagerat de sexi pentru situația respectivă sau la polul opus-prea largi pot cauza un astfel de efect)

-unii chiar aleg să se dezbrace complet în public

 

Care e mecanismul neurologic aflat în spatele acestui comportament?

Dependența de atenție nu este un defect de caracter, ci este doar o manifestare a unui creier care s-a adaptat de mic la trauma emoționala prin care a trecut: în acest caz este neglijarea emoțională. Un copil, încă din primele luni de viață, asociază supraviețuirea cu atenția pe care i-o acordă mama.

În lipsa unui parinte absent fizic sau mai grav emoțional, creierul unui copil neglijat, va asocia lipsa de atenție sau respingerea cu o amenințare , toata această emoție fiind localizată la nivelul amigdalei, “acel copil” furios al creierului uman. Cel care controlează reacțiile amigdalei cerebrale este cortexul anterior cingulat, vocea aceea care îți spune “nu fă acel lucru, fă-l pe altul, oprește-te din ceea ce faci”. Partea aceasta de creier are nevoie în schimb de serotonină pentru a controla activitatea amigdalei cerebrale. Dependenții de afecțiune nu sunt cei mai fericiți oameni, deseori se prezintă ca niște oameni reci sau cinici cu nivele ale serotoninei foarte mici.

În plus, la dependenții de atenție hipotalamusul este mai mic decât la restul persoanelor, cu mai puțină locuri pentru receptorii serotoninei sau alte molecule chimice neuronale. În cazul în care cortexul cingulat se hotăraște să intervină pentru a domoli reacțiile violente ale amigdalei, nu are din păcate nici măcar spațiu să desfășoare trupele.

Pe lângă asta: dacă ești un dependent de atenție, probabil ca îți place mult și să suferi. Suferința produce eliberarea de endorfine, alte molecule magice ale fericirii, care micșorează anxietatea și îți reduc starea psihică proastă cauzată de lipsa atenției de care tu ai atâta nevoie. În timp, acest lucru duce la un nevoia de a crea cât mai multe situații dificile , conflictuale pentru a putea obține exact cantitatea de endorfine care să te facă să te simți bine.

Și ca să fie tot tacâmul complet: utilizarea perpetuă a dramei ca un drog activeaza sistemul de recompensă a creierului care secretă dopamină. Iată cum , prin repetarea de comportamente nocive pentru ea ce devin reflexe, se naște “drama queen”.

Se poate trata?

Dependenții de atenție nu sunt cei mai ușor de suportat oameni, relațiile personale reale sunt aproape imposibile pentru ei. “Drama queen ” masculin sau feminin consumă enorm din energia oamenilor din jurul lor, creează conflicte permanent care afectează viața familiei și paradoxal, încercând sâ-și asigure nevoile personale ajung să-i neglijeze emoțional si fizic pe cei apropiați. Mamele sau tații dependenți de atenție vor ajunge să creeze copii cu aceeși problemă.

În cazul în care te recunoști în descrierea de mai sus, află ca nu îți poți schimba creierul, în schimb ți-l poți controla. Analizându-ți permanent comportamentul și identificând factorii care pot reactiva un astfel de tipar comportamental( alcool, stres, lipsă de odihnă) vei reuși să aduci liniștea în viața ta și să elimini conflictele. Așa că, în loc să mai lași în urma ta o groază de drame sentimentale și de conflicte, să încerci mereu să fii în centrul atenției, mai bine ai investi în iubirea pentru tine și iertarea celor care te au neglijat. Iar dacă nu poți singur/-ă, atunci e înțelept să apelezi la un psiholog.

LEAVE A REPLY