Depresia , intre normalitate si boala

0
2803

Traim intr o societate in care oamenii nu au voie sa fie tristi, iar in cazul in care sunt sunt fortati sa mimeze starea de bine, pentru a fi acceptati social. O stare psihica caracterizata de tristete este NORMALA in anumite limite, cu precizarea ca aceste simptome ar trebui sa treaca in cateva zile/luni si sa nu interfere cu viata noastra in general.

Formele prelungite de depresie necesita tratament specific din partea unui medic, iar …netratate pot avea consecinte nefaste asupra acestuia mergand pana la sinucidere. Starea de bine a individului reprezinta o ciudata si extraordinara combinatie de substante chimice ,in general mostenite, care reactioneaza la factorii din mediu. Prezenta unei persoane cu depresie in familie te face susceptibil la un posibil episod depresiv viitor.

Simptomele variaza de la anxietate, senzatia de vid interior , pesimism, lipsa de speranta, oboseala extrema pana la dureri de cap sau dureri de coloana vertebrala. Paradoxul depresiei este ca prelungita peste o anumita limita poate imbraca haina unei boli organice si poate fi confundata cu o banala gastrita, o discopatie lombara sau cervicala sau o migrena. Studii RMN au evidentiat ca persoanele care au depresie cronica isi modifica structura cerebrala preexistenta.

E NORMAL sa te simti trist daca iti moare o ruda apropiata, daca divortezi, daca te supara persoanele la care tii, daca iti pierzi locul de munca , dar sa te simti o anumita perioada. Nu e normal insa sa ti confectionezi masca veseliei cand totul in tine plange O asemenea masca va ajunge sa ti accentueze senzatia de singuratate si sa te izoleze de cei apropiati care nu pot aprecia ceea ce se intampla in interior, in absenta strigatului de ajutor.

LEAVE A REPLY