Dependenţa şi cortexul insular

0
4955

Dependenta, in diversele ei forme, are o relatie antica cu omenirea si va exercita o fascinatie continua asupra noastra. Cercetatorii americani au descoperit se pare vinovatul din spatele    acesteia. Intr un studiu recent publicat in revista Addiction and Addictive Behaviors, concluziile a doua studii care au inclus subiecti cu accident vascular cerebral localizat in cortexul                 insular au aratat ca acestia au experimentat mai rar , fumatori fiind, efectele sevrajului nicotinic. 70 % din pacientii respectivi au incetat sa mai fumeze , desi nicotina reprezinta in lume               unul din drogurile cu cel mai mare potential adictiv. Aceste rezultate incurajatoare privind mecanismul fiziopatologic din spatele adictiei pot duce in viitor la dezvoltarea unor noi terapii                  anti-fumat.

Dar ce este cortexul insular? Cortexul insular este o regiune cerebrala situata intre lobul temporal si lobul parietal. Unii il considera chiar parte integranta a lobului temporal.

Principalele sale functii includ:

1)Elaborarea deciziilor in conditii riscante

-in conditiile in care individual anticipeaza o posibila situatie riscanta, cortexul cingular va fi activat, realizand un bilant posibil al tuturor situatiilor negative care ar putea aparea in momentul in care se aleg diverse scenarii. In conditiile lezarii acestei structuri , indivizii afectati vor fi mai inclinati spre jocuri de noroc sau alte activitati in care rezultatele sunt incerte. Din contra, o activare intensa va genera un comportament mai putin tentat spre riscuri si mai orientat spre consecintele unei posibile pedeapsa cu toata implicatiile ei.

2)Comportament moral

-in timpul activarii cortexului insular, indivizii vor fi predispusi sa aleaga alternative care promoveaza egalitatea umana, in timp ce deciziile care nu sunt echitabile sau comportamentele riscante sunt inhibate.

3)Anxietate si comportament nevrotic

-gradele de activarea ale cortexului insular variaza individual. Un grad mare de activare, prezent la anumite persoane va genera anxietate, dar ii va face sensibili la diverse expresii faciale umane.

4)Control motor

-ajuta la controlul motor la nivelul ochilor , inghitit, sistemul cardiac si vorbire. In cadrul celei din urma se faciliteaza articularea de propozitii lungi si complexe.

5)Generarea de emotii sociale

-insula proceseaza informatii legate de dezgustul generat de mirosuri neplacute , comportamente generate de incalcarea regulilor si empatice.

LEAVE A REPLY