Glanda pineala, cel de al treilea ochi

0
3417

Glanda pineala este o mica glanda endocrina situata intre cele doua emisfere cerebrale, aproape de talamus. Denumirea de ‘pineala’ provine de la structura ei asemanatoare cu un con de pin.

Localizarea acestei glande (la nivelul partii posterioare a sistemului nervos central) ar putea explica chiar existenta celui de al treilea ochi , pe care miturile populare il localizeaza doar la nivelul reprezentantelor de sex feminin si anume celebrul ‘ochi al soacrei’. In evolutia ei , glanda pineala apare ca o structura asemanatoare cu ochiul (fotoreceptori), intalnita la majoritatea vertebratelor . Rene Descartes o vede ca principalul sediu al sufletului si celui de al treilea ochi.

Prin urmare , mitul popular privind ochiul soacrei , ar contine un sambure de adevar stiintific, cu mentiunea ca , in realitate nu e exclusiv feminin, ci e prezent la ambii reprezentanti ai speciei. Rolul ei principal e legat de producerea melatoninei , principalul hormon implicat in producerea somnului si reglarea principalelor cicluri biologice ale organismului in 24 de ore. Eliberarea acestuia e stimulata de intuneric si inhibata de lumina. Poate v ati intrebat vreodata , de ce oamenii sunt afectati atat de puternic de diferentele de fus orar sau de lumina albastra din dormitor. Responsabila pentru aceaste inconveniente e glanda pineala si principalul ei hormon, melatonina. Intregul mecanism prin care se declanseaza producerea melatoninei si inducerea somnului e destul de complex: ochiul sesiseaza variatiile luminii si apoi printr un mecanism neurologic complicat ii semnalizeaza glandei pineale ca e momentul sa produca melatonina. Pe langa hormonul somnului, glanda pineala produce si alti hormoni implicati in reglarea eliberarii hormonilor sexuali .

Experimentele pe soareci carora li s a extirpat glanda pineal, arata ca in absenta ei , nivelurile de FSH si LH erau foarte crescute. In timpul zilei, micuta glanda , e stimulate de radiatiile luminoase si produce serotonina, unul din principalii mediatori ai starii de bine si ai nivelului de energie. Dupa apusul soarelui, tocmai absenta luminii produce eliberarea melatoninei si inducerea somnului. Lumina artificiala provenita de la instalatii de iluminare , televizoare sau alte aparaturi electronice suprima producerea melatoninei si declanseaza tulburari de somn, asa ca o igiena corespunzatoare a somnului presupune suprimarea tuturor surselor de lumina inainte de culcare. La capatul opus , pentru o mai buna producere a serotoninei si inducerea starii de bine, timp de 15 minute ,persoana respectiva ar trebui sa priveasca primele raze de lumina de la rasarit.

Considerata o glanda speciala prin pozitia ei in cadrul sistemului nervos central , glanda pineala a alimentat multe controverse prin rolul ei in fiziologie insuficient explorat si prin puterile ei mistice atribuite in diverse miscari spirituale.

LEAVE A REPLY