Să mori de durere

0
4071

Imaginează-ți că ești la masă cu prietenii. Îți comanzi felul tău favorit și începi să mesteci încet mâncarea. Instant, apare o durere puternică la nivelul feței; e ca și cum cineva invizibil ți-a înfipt un cuțit . Nu ți mai poți mișca deloc partea stângă a feței, îți curge saliva din gură,iar durerea aceea îngrozitoare care arde parcă nu mai trece. După cele mai lungi 20 de secunde din viața ta, durerea dispare. Te rogi la toți sfinții pe care ți-i mai aduci aminte să nu mai apară și ți faci promisiune în gând că mâine la prima oră ești la medic.

Nevralgia de trigemen este o durere cronică care afectează nervul trigemen. Acesta este principalul nerv responsabil pentru transmiterea durerii de la nivelul feței.
1 din 15.000 de persoane suferă de această boală, clasificată de experții în domeniu ca având una din durerile cele mai insuportabile dintre toate afecțiunile. Durerea este atât de intensă încât a generat cazuri de sinucideri. E caracterizată de atacuri dureroase de tip arsură, grupate la nivelul uneia din fețe sau bilateral. Atacurile variază ca durată între câteva secunde și câteva minute, unele persoane descriu între 4-10 atacuri zilnice. Acestea sunt declanșate spontan sau de anumiți stimuli denumiți trigger: mâncat, vorbit , barbierit, spălat pe dinți sau diferențe cald-frig.

Există diverse cauze incriminate pentru această afecțiune precum un vas de sânge care comprimă nervul ducând la hiperstimularea acestuia, scleroza multiplă care duce la demielinizarea nervului, o tumoră sau lezarea nervului după o intervenție stomatologică.

Tratamentul de primă linie este unul medicamentos , care reușeste în majoritatea cazurilor să scadă frecvența atacurilor și intensitatea durerii.Celor la care, în timp, le scade eficacitatea medicamentelor sau aceasta prezintă efecte adverse imposibil de suportat, pot deveni candidați pentru intervenție chirurgicală de decompresie. Nevralgia de trigemen prin potențialul suicidar pe care îl determină necesită psihoterapie și suport psihic din partea familiei.

Se pare că nevralgia de trigemen nu i-a ocolit nici pe al 23 președinte american Jefferson Davis , pe Serghei Rachmaninof sau pe unul din mateloții din Moby Dick, unul din atacurile caracteristice bolii fiind descries în cartea lui Herman Melville. Ciudățenia e, că dacă sufereai de nevralgie trigeminală acum 500 de ani riscai să ți se administreze arsenic, venin de albine sau de cobră sau să fii hipnotizat.

LEAVE A REPLY