De ce ți-e sete?

0
2655

E căldură mare afară. Și ție bineînțeles că ți-e sete.

Te-ai întrebat vreodată de ce ți-e sete? Probabil că nu. Senzația de sete este atât de integrată în comportamentul nostru zilnic încât este redusă la gradul de automatism: circuitul e simplu, ți-e sete, trebuie să bei ceva. Și senzația dispare.

În realitate lucrurile sunt destul de complicate. Ți-aș putea spune doar că ai un întreg circuit în creier, al cărui rol este să identifice dacă sângele tău este prea sărat sau în cantitate prea mică și să te determine să bei un pahar de apă ulterior. Când te-ai deshidratat sau ai pierdut din varii motive sânge ți s-a întâmplat acest lucru.

Și lucrurile ar fi putut rămâne la acest nivel. Numai că niște cercetători americani de la Universitatea din California au fost extrem de contrariați de ce senzația de sete apare și dispare atât de ușor și au investigat în acest sens.

În momentul în care ți-e sete, anumiți neuroni situați la nivel unei regiuni cerebrale numite organul subfornical, devin foarte activi, activitatea lor scăzând dupa ce bei un pahar de apă de exemplu. Interesant e acești neuroni au o legatură specială cu cavitatea bucală, fiind foarte receptivi inclusiv la temperatura din gură. Tocmai această legatură face ca tu să simți că și-e sete în timp ce abia ai înghițit o lingură dintr-o ciorbă mai sărată. În plus, e demonstrat științific că o băutură rece va potoli setea mai repede decât una la temperatura camerei.

Așa că, dacă ești în concediu, la mare sau la munte, gândește-te pentru o secundă , în timp ce ți savurezi băutura rece, de ce și-e sete.

LEAVE A REPLY