Dacă tatuajele ar vorbi

0
3438

Tatuajele sunt o parte integrantă a istoriei umane, însoțind oamenii încă din neolitic. Cea mai veche mumie care prezintă urmele unui tatuaj datează din 3100 Î. HR și aparține unui bărbat botezat Otzi The Iceman, rămășițele acestuia fiind descoperite într-un site arheologic din munții Alpi.

Cel care a adus Europei cuvântul tatuaj(cuvântul polinesian ‘Tatau’ care înseamnă ‘a scrie’)este James Cook care în 1769 se întoarce din una din expedițiile sale din Tahiti și Noua Zeelanda.

Tatuajele îndeplinesc diverse roluri. Dacă în trecut , în special în Egiptul antic tatuajele reprezentau o formă de tratament pentru diverse afecțiuni precum peritonita, în China erau considerate o practică barbară asociată infractorilor și hoților, iar în Japonia antică tatuajele erau o formă de a-și înlocui armele a samurailor căzuți în dizgrația stăpânilor, aceștia formând ulterior un ordin numit Yakuza cunoscut și în zilele noastre. Începând cu 1880, tatuajul a devenit marca capetelor încoronate ale Europei, iar din 1970 e un fenomen integrant al culturii moderne, întâlnit la toate clasele sociale. Deși empiric, tatuajele sunt asociate cu devierea de la normal, tulburări de personalitate și criminalitate, astăzi ele nu mai poartă la fel de puternic stigma trecutului. Astfel în 2011, Mattel a scos pe piață prima păpușă Barbie care are tatuaj.
Există, fără îndoială, diverse motivații interne care determină un om să-și facă un tatuaj.

De ce se își fac unii oameni tatuaje?
Într-o lume din ce în ce mai deconectată și mai incapabilă să se exprime verbal emoțional, un tatuaj reprezintă o modalitate foarte bună de a exprima cine ești sau ce e important pentru tine. Pentru alții este o bună metodă de a deveni unici, speciali sau adventuroși sau de a și manifesta rebeliunea pentru un sistem care nu-i poate accepta pentru ceea ce sunt. Un fapt interesant este semnalat de psihologii de la universitatea din Liverpool care afirmă că scaderea stimei de sine este direct proporțională cu numărul de tatuaje. De asemenea ei susțin că persoanele care își fac tatuaje pentru a acoperi un defect estetic(cicatrici inestetice, diverse boli de piele) au probabil o stimă de sine mai scăzută comparativ cu media populației.

Dar ce presupune tehnic un tatuaj?
Alexandru Diaconu, tatoo artist și grafician, ne explică că tatuajul este mai mult decât un banal desen pe piele. Procedeul de tatuare este unul complicat, care presupune înțelegerea modului în care se întinde tușul pe piele, a adâncimii la care intră acul în stratul de piele și mai ales cât de mult trebuie să insiști pentru a nu leza inutil. După terminarea tatuajului, zona respectivă se acoperă cu o folie de plastic, înainte de a acoperi zona cu o crema specială. Folia se schimbă de trei ori pe zi, timp de 3-4 zile, cu spălare și reaplicare de cremă înainte de a reînfolia zona. Pentru un tatuaj reușit, este nevoie de o mână fermă și în același timp relaxată, precum și de o aparatură profesională. Abilitatea aceasta e dobândită după ani de experiență, în care artistul devine stăpân pe răbdare, calm și imaginație. Secretul din spatele unui tatuaj bun este în rezultatul momentelor în care ai trecut peste senzația inițială că nu va ieși un tatuaj prea bun.
*Acest articol este o colaborare cu Alexandru Diaconu, tattoo artist Alexandru D Tatoos

LEAVE A REPLY