Blues de toamnă

0
2943

Oficial e toamnă și o dată cu ea, a început să bată vântul depresiei de…… iarnă. Și pentru că, noi oamenii nu suntem proiectați evolutiv pentru hibernare, unii experimentează totuși simptome similar încadrabile în tulburarea afectivă sezonieră de iarnă(da, există și tulburare afectiva sezoniera de vară).

Tulburarea afectivă sezonieră este o realitate psihiatrică caracterizată de episoade de depresie care debutează în fiecare an cam în aceeași perioadă, de obicei la sfârșitul verii și începutul toamnei, simptome care dispar la începutul primăverii și care ar trebui să apară timp de 2 ani consecutivi. Deși , Academia Americană de Psihiatrie , consideră depresia de toamnă o entitate clinică separată, există psihiatri care afirmă că ea apare la persoanele care suferă de tulburări depresive majore sau în 20% din cazuri la cei cu tulburare bipolară preexistentă.

Ce simptome ai dacă suferi de depresie de toamnă?
Dormi prea mult, ți se pare că ai din ce în ce mai puțină energie, ronțai toata ziua și te-ai îngrășat cam mult, nu ai nici un chef să ieși în oraș vineri seara și te simți ca ursulețul Yogi care se pregătește de hibernare? E foarte probabil că te încadrezi la diagnosticul tulburare afectivă sezonieră.

S-ar putea să fii predispus la această afecțiune dacă ești femeie, dacă stai într-o țară nordică sau Alaska, dacă parinții tăi au suferit de depresie de iarnă sau dacă ai peste 30 de ani.

Ce au în comun oamenii cu tulburare afectivă sezonieră? Cel mai probabil o mare sensibilitate la lipsa de lumină, care îi determină să producă exces de melatonină cu senzația de somnolență , letargie și tulburări de ritm circadian. În plus , au și o problemă de reglare a serotoninei, principalul neuromediator implicat în modularea dispoziției, precum și o scadere a cantității de vitamina D, produsă de obicei în organismul uman sub influența minunatelor raze solare.

Dacă te recunoști deja în simptomele de mai sus, nu te îngrijora prea tare. Tulburarea depresivă sezonieră e perfect tratabilă. Încă din anii 1980, principala terapie constă în expunerea la tot felul de dispozitive care emit lumină artificială în cantitate de 20 ori mai mare decât o lampă obișnuită, expunerea fiind realizată în fiecare dimineață de la debutul toamnei și pâna la apariția primăverii. Dacă simptomele persistă, se poate adauga psihoterapie de tipul activării comportamentale care să te ajute să găsești activități care ți fac plăcere în interiorul casei sau în afara ei sau terapie medicamentoasă cu antidepresive de tipul inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei .

LEAVE A REPLY