Zăpada și alcoolul

0
2521

A nins rău toată noaptea. Prin geam, un morman imens de zăpadă strălucește pe mașina ta albastră, așteptând tăcut să treci la deszăpezire. Îți e o lene groaznică și un frig, iar în casă e atât de cald și bine. Apelezi la singurul tău ajutor , un pahar de țuică păstrată pentru asemenea situații de urgență. Brusc, ți se face foarte cald. Și bei și tot bei și lumea pare cumva mai veselă.Dar obrajii roșii și senzația de căldură sunt foarte înșelătoare….nu mai ești tu stăpânul, ci el.
Alcoolul induce vasodilatație la nivelul vaselor pielii, ducând la creșterea fluxului de sânge local și apariția senzației de căldură. Din păcate volumul de sânge este preluat de la nivelul organelor vitale , acestea având o temperatură mai mică decât pielea. Dacă ieși afară în frig , vei pierde mai repede căldură decât în mod normal. Și dacă nu era îndeajuns, consumul de alcool reduce capacitatea de a tremura a organismului pentru a se încălzi. Prin urmare, după ce nu ți-e atât de cald cum ai tu impresia, te și răcești mai repede. Ciudat, nu?!
Dacă ai băut cam mult și dintr-o dată te crezi regele universului arctic, nu e o idee prea bună să te apuci să mergi prin frig spre casă. Camera de gardă a spitalelor este plină în zilele geroase, de oameni care sub efectul alcoolului, au pierdut ultimul autobuz spre casă și au fost găsiși afară morți sau cu hipotermie severă.
În cazul în care nu te am convins încă că alcoolul și frigul sunt o combinație letală, poate ar trebui să ți aduci aminte că alcoolul crește frecvența celor care aluneca pe gheață și suferă diverse traumatisme.
Succes cu deszăpezirea! Nu bea prea mult iarna!

LEAVE A REPLY