Cum arată un om inteligent?

0
3442

Inteligența este o calitate dezirabilă. Comparativ cu frumusețea care are o durată limitată de supraviețuire, inteligența este o achiziție dinamică care poate fi îmbunătățită considerabil pe parcursul vieții.

Crezi că știi ce înseamnă cu adevărat un om inteligent? Mai mult ca sigur că e o întrebare retorică , având în vedere că există diverse tipuri de inteligență: de ce un muzician care compune o piesă extrem de interesantă, un profesor care creează zeci de generații de oameni de succes sau un manager de firmă foarte bun nu sunt considerați la fel de inteligenți? Pro babil e vina societății în care trăim, care în infinita ei înțelepciune, promovează anumite modele de inteligență mai raționale discriminându-le pe altele mai artistice.

Fără îndoială că inteligența creează dileme infinite. Diverși cercetători au încercat totuși să facă lumină, alcătuind o listă a principalelor caracteristici asociate cu un om inteligent:

1)Anxietatea: oamenii inteligenți gândesc tot timpul despre orice, oricum, oriunde. Și nu, clar nu, gândurile nu se opresc în cursul nopții.

2)Curiozitate excesivă: oamenii cu un IQ ridicat sunt mereu preocupați de descifrarea lumii în care trăiesc, sunt fascinați de lucruri pe care majoritatea le consideră banale. Dacă nu te am convins, poate ar trebui să-ți reamintesc că Einstein afirma destul de frecvent că nu e un tip talentat, ci doar un tip extrem de curios.

3)Sunt foarte adaptabili: chiar dacă traiesc într-un mediu dificil, oamenii inteligenți reușesc să se adapteze la mediul în care traiesc sau de ce nu, uneori reușesc să modifice mediul la propriile nevoi. Smart, nu?

4)Știu care le sunt limitele: în cazul în care asociezi imaginea de om inteligent cu cea a individului care afirmă că se pricepe la toate și le știe pe toate, înseamnă că nu ai văzut prea mulți oameni inteligenți. Conform efectului Dunning-Kruger, oamenii mai puțin competenți intelectual au tendința să se prezinte mai inteligenți decît sunt. Modestia este în concluzie atributul oamenilor inteligenți.

5)Sunt toleranți: cum realizezi că ai avut o discuție cu un om inteligent? E foarte simplu, îți dau mereu senzația că deși nu sunt de acord cu tine, pot înțelege viziunea ta despre viață deși nu o împărtășesc.

6)Sunt anti-sociali: oamenii cu adevărat inteligenți preferă de cele mai multe ori propria companie și nu obțin satisfacție din a socializa cu grupuri mari de persoane. În grupuri , ei și-au învațat lecția că cel mai bine e să fii cea mai tăcută persoană din încăpere.

7)Sunt dezordonați:se pare că dezordinea îi ajută pe oamenii inteligenți să gândească mai clar lucrurile, existând diverse studii care sprijină această idee.

8)Înjură des: cei care folosesc diverse expresii nu foarte ortodoxe, au un grad crescut de inteligență și un vocabular extrem de complex.

9) Sunt funny: să spui o glumă potrivită, la momentul oportun, presupune prezența unui IQ mare și desconspiră o persoană care deține un gard înalt de inteligență verbală.

10)Le plac pisicile:posesorii de pisici sunt mai inteligenți decât proprietarii de caței care se dovedesc a fi mai degrabă activi, decât inteligenți.

11) Ești fratele mai mare: nu poate fi explicat încă dacă inteligența crescută a fraților mai mari e accentuată de mediul în care trăiesc sau e genetică.

LEAVE A REPLY