Drumul spre iad

0
2555

Când Chris Rea a scris ‘Road to hell’ nu și-a imaginat probabil ca ar fi mers perfect ca fundal sonor pentru un film despre București într-o zi frumoasă de octombrie, când un banal maraton paralizează complet capitala României.

Ești și tu unul din aceea care își petrece timpul în marea de claxoane și de șoferi cu nervii întinși la maxim?

Poate ar trebui să știi că în afară de faptul că poate ajungi mai târziu acasă, prea mult timp petrecut în trafic are un impact negativ puternic asupra organismului tău.

Într-un studiu din 2012 al Universității din Saint Louis, cercetătorii au concluzionat că cei care petrec mult timp în trafic au o greutate mai mare, suferă de hipertensiune, au variații mari ale glicemiei și valori mari ale colesterolului seric și deci au risc crescut de a suferi un infarct de miocard, diabet, cancer sau accident vascular cerebral.
Expunerea zilnică la un trafic aglomerat(cel puțin 30 de minute în fiecare zi) duce la instalarea stresului cronic și în timp poate genera probleme mentale precum anxietate și depresie sau poate agrava tulburari psihiatrice pre-existente.

Interesant e că valoarea tensiunii arteriale crește în raport cu distanța între locul de munca și casă.
Dacă suporți în fiecare zi un drum spre casă mai lung de 45 minute, e foarte posibil să ai un somn nu foarte calitativ și să fii mult mai obosit decât o persoană care ajunge acasă într-un timp mai scurt.

Cel mai greu de suportat pentru un participant la trafic este tocmai lipsa de mișcare și greșelile celorlalți șoferi, care generează sentimente de nerăbdare, resentimente și furie.

Dacă supraviețuiești furiei, mai există un factor care ți dublează riscul de a dezvolta o boală cronică de plămâni sau de a-ți provoca salturi hipertensive:poluarea. În plus , prizonier fiind în propria ta mașina, cu geamul jumatate deschis , toți poluanții din aer pe care îi respiri îți intoxica în fiecare zi neuronii generând tulburari de memorie și concentrare. Lipsa de mișcare cauzată de timpul petrecut în trafic mai ales în timpul vieții de adult este factor de risc pentru boala Alzheimer și pentru afecțiuni cronice ale coloanei.

LEAVE A REPLY