Tu când te-ai prăbușit ultima oară?

0
3652

E seara. Abia ai venit de la serviciu și ești foarte obosit. Te așezi frumos în pat și-ți deschizi

televizorul. În secunda următoare te ia somnul. Chiar înainte să adormi, ai senzația că te

prăbușești într-un abis. Te trezești rapid și te întrebi dacă nu ai nici o boală gravă. În secunda următoare te ia iar somnul.

Povestea de mai sus corespunde descrierii unei mișcări involuntare(hypnic jerk) pe care multe persoane o experimentează înainte de a adormi. Fizic seamănă foarte mult cu senzația pe care o ai când te sperie cineva și poate fi însoțită de tahicardie , de transpirații, precum și de impresia că te prăbușești într-un abis. În cazul în care nu prea ai respectat orarul tău de somn în ultima perioada, e foarte probabil să te trezească foarte des o asemenea senzație.

Cercetătorii de la American Academy of Sleep Medicine au încercat să ofere diverse explicații pentru cauza acestei mișcări involuntar:în timp ce adormi, în timp ce îți scade frecvența cardiacă și temperatura corporală, se modifică și tonusul muscular cu declanșarea a tot felul de contracții. E accentuată de stres, consum excesiv de cafea, anxietate și efectuarea de activitate fizică susținută înainte de a adormi. Într-un studiu al Universității din Colorado, explicația se pare că ar fi doar interpretarea de către creier în mod eronat a senzației de relaxare musculara ce caracterizează debutul somnului. În evoluția noastră, în timp ce ne petreceam nopțile cocoțați în copac, acest reflex ne ajuta, când ne relaxam prea tare, să ne trezim și să ne găsim o poziție mai buna pentru a nu cădea din copac și a deveni pradă sigură animalelor sălbatice.

Dacă ai frecvent această senzație, nu te îngrijora.Încearcă să ai un program regulat de somn și să te odihnești înainte de a adormi. Află că faci parte dintr-un procent de aproape 70% din populație și nu e deloc o anormalitate. E doar creierul tău care încearcă să te protejeze.

*Ideea articolului aparține lui Marian Alexandru, câștigătorul concursului de pe pagina de

Facebook În.Capul.Meu-septembrie 2016.

LEAVE A REPLY