Pisici și fluturași

0
3589

Sunt tăcuți, analitici și rezervați. Nu le plac petrecerile prea mult și de cele mai multe ori îi găsești acasă uitându-se la documentare. Ai ghicit deja că vorbim despre introvertiți. Caracterizați de societatea actuală, care glorifică stilul de viață extrovertit, drept antisociali, aroganți, dificili și rigizi, inteligența tăcută și rezervata a acestora a fost foarte apreciată în societățile umane de acum 1000 de ani.

Care e diferența între introvertiți și extrovertiți? Neurologii au încercat să răspundă la întrebare, analizând diferențele între creierele celor două tipologii umane. Cheia e localizată la nivelul trunchiului cerebral, într-o structură numită sistem reticulat activator ascendent, structură responsabilă pentru procesarea informațiilor venite din mediu și pentru trecerea de la somn la veghe și invers. Oamenii procesează diferit informațiile din mediu: 15 % nu sunt foarte puțin atenți la mediul care îi înconjoară, 15% sunt foarte atenți la stimulii din mediu și restul de 70% sunt undeva între cele două extreme. La prima categorie sunt extrovertiții, iar la cea de-a două sunt introvertiții. Puteți acum înțelege cât de obositor este pentru un introvertit să participe la evenimente sociale cu multe persoane necunoscute și de ce preferă ei mediul familiar al casei?!

Anatomic vorbind, introvertiții au materie cenușie mai multă și mai densă la nivelul cortexului prefrontal , zona responsabilă pentru decizii și soluții abstracte ale problemelor. Extrovertiții în schimb par să-și activeze mai mult amigdala cerebrala și nucleul accumbens, responsabile pentru procesarea emoțiilor și pentru a-ți asuma riscuri. Iată de ce, introvertiții vor fi mereu pe margine analizând show-ul zgomotos și amuzant al extrovertiților.

Fluxul cerebral al unui introvertit este repartizat spre lobul frontal și talamusul anterior. Pune astfel un introvertit să planifice, să găsească soluții, să-și aducă aminte ce făcea în liceu și va fi cel mai fericit. Creierul extrovertitului are un flux crescut în zona talamusului posterior, girusul cingulat și lobul temporal, ce îl face un expert al socializării.

Creierul introvertiților nu procesează foarte bine nici fețele oamenilor. Studiile arată că pentru creierul unui introvertit nu e diferență între o figură nouă și să zicem …o plantă, adică aceștia tratează la fel interacțiunea cu un om sau un obiect care nu e uman din mediu. În schimb, extrovertiții vor fi foarte atenți la fețe, probabil datorită gradului de importanța pe care îl acordă socializării.

În final, introvertiții sau extrovertiții sunt doar două fețe ale unei singure monede. Deși ideea preconcepută a societații în care trăiești te face să consideri că al tău coleg, care a fugit de la petrecerea de Crăciun a firmei că nu este okey, gândește-te că dacă, de exemplu, trăiai în societatea japoneză de acum 1000 de ani, tu cel vorbăreț, care râde zgomotos la toate petrecerile și flirtează cu toate doamnele și domnii din încăpere, nu erai considerat okey. Până la urmă și Batman are farmecul lui…

LEAVE A REPLY