Lună plină

0
4274

E satelitul nostru permanent și supraviețuitoarea unui dezastru de acum 4,51 miliarde de ani. Ne arată mereu aceeași față și posedă o forță gravitațională care ne influențează marile și oceanele. Deși este un astru interesant, din ce în ce mai puțini oameni ai secolului 21 ‘suferă’ de selenofilie și au răbdarea și fascinația de a și ridica privirea spre cerul nopții și de a privi preț de câteva secunde luna.

Științific vorbind, efectele lunii asupra corpului uman reprezintă un subiect controversat. Multe voci academice resping total existența unor efecte clar definite asupra comportamentului uman, iar altele au descoperit diverse asocieri statistice, fără a prezenta însă ceva clar, unele intrând chiar pe domeniul pseudoștiințelor.
Asemenea studii susțin că fazele lunii au efecte asupra reproducerii umane, afectând fertilitatea, menstruația și rata nașterilor. Prin creșterea producției de melatonină, luna ar afecta ovulația care s-ar desfășura la majoritatea femeilor în faza întunecată a lunii, adică perioada pâna la luna nouă. Tocmai de aceea perioada între luna plină și luna noua, prin descreșterea graduală a luminozității, este considerată cea mai fertilă. Tot în această perioadă numărul nașterilor este mai crescut comparativ cu perioada pâna la luna plină.
În unele studii s-au găsit legături statistice între ciclul lunar și mortalitatea de cauze cardio-vasculare, incidența infarctelor de miocard crescând în perioada lunii noi. În timpul lunii pline, ar crește statistic numărul internărilor bărbaților și pacienților cu varice hemoragice, precum și al pacienților cu afecțiuni tiroidiene, deși ulterior aceste studii nu s-ar fi confirmat.
Periodicitatea lunară ar influența(cel puțin statistic) și alte activități umane precum numărul accidentele rutiere și rata crimelor și sinuciderilor. Rata cea mai mare a accidentelor rutiere a fost cu 2 zile înainte de luna plină, iar cea mai mică în timpul fazei de lună plină. In schimb în timpul lunii pline s-a înregistrat cea mai mare rată a crimelor, pe când rata sinuciderilor a fost mai mare în faza de lună nouă. Interesant e că cifrele au aratat și o creștere a ratei agresiunii animalelor asupra oamenilor, aceștia fiind mai des mușcați în timpul fazei de lună plină.

Într-un studiu al cercetătorilor din Basel, s-a constatat că în timpul lunii pline , voluntarii au adormit mai greu cu o medie de 5 minute, au dormit mai puțin cu 20 de minute și au petrecut cu 30% mai puțin în perioada de somn profund, urmând ca acest studi efectuat pe 33 de voluntari să fie reprodus la o scală mai largă.

Două studii au asociat creșterea episoadelor agresive sau violente în timpul lunii pline, inițial la toți cei cu boli psihiatrice, ulterior fiind extrapolat strict pentru schizofrenici. Deși luna plina a fost inițial considerată vinovată pentru creșterea frecvenței crizelor la epileptici, ulterior diverse studii nu au confirmat nici o asociere.

LEAVE A REPLY