Ești obosit și vesel

0
2443

E cald și tu muncești de aproape 18 ore. Nu prea ai dormit noaptea trecută , te doare tot corpul , pleoapele ți se închid intermitent și dintr-o dată totul ți se pare comic. Un râs zgomotos cuprinde toată camera , te uiți în jur în speranța că nu te vede nimeni. Începi să te crezi nebun..

Stai liniștit, nu ești nebun, ci doar un pic high.

În cazurile de extremă oboseală, corpul uman secretă un cocktail format din adrenalină, endorfine, epinefrină, serotonină și dopamină, amestec menit să mențină starea de veghe. Dintre toate substanțele, endorfinele sau hormonii fericirii sunt cele responsabile pentru veselia ta spontană. Ele sunt substanțe opioide asemănătoare morfinei , apropiate de varianta sintetică heroina și produse în mod obișnuit de către sistemul nervos central ca reacție la durere. În același timp , activități precum: alergatul intens la sală sau o seara la stand-up comedy, cresc producția acestei substanțe opioide. Endorfina controlează și emoțiile. Starea naturală a omului obișnuit este cea de ”bucuros”, cu variantele extreme de ”trist” sau ”furios”. În momentul în care apar variații spre cele două extreme, organismul reacționeaza producând endorfină, încercând să ajungă la starea de veselie anterioară.

În concluzie, dacă suferi de prea multă oboseală și ai început să râzi singur și isteric, nu ești în pragul nebuniei, ci pur și simplu creierul tău e sub efectul endorfinei.

LEAVE A REPLY