Pasarea Dodo este balbaita

0
2781

Va amintiti probabil de pasarea roz cu defectul ei inconfundabil de vorbire pe care o cunoastem in capitolul trei al cartii in timp ce incearca sa alerge intr o cursa pentru a si usca penele. Pasarea Dodo, o prietena buna a lui Alice, nu e e altceva decat o caricatura literara a autorului ei :Lewis Caroll (Charles Lutwidge Dodgson).

Acesta suferea din copilarie de balbism si acest defect de vorbire i a afectat intreaga viata. Obisnuia sa se manifeste doar in prezenta adultilor si de obicei cand isi pronunta numele :”DO-DO-Dodgson”.

Balbismul este o tulburare de vorbire , in care fluenta unui discurs este intrerupta de repetitii involuntare sau de prelungiri involuntare ale sunetelor sau pauze verbale in care persoana respectiva e incapabila sa reproduca cuvinte. Cauza este probabil o combinatie intre o structura genetica care predispune (in 2010 au fost identificate 3 gene implicate) si diversi factori de mediu, care face ca persoana respectiva sa si activeze programul motor inainte de a si activa programul de articulare al cuvintelor ( cum se intampla la oameni in general).

In caz ca vi se pare un defect de vorbire irecuperabil, tin sa mentionez ca rata de a recupera vorbirea este de 70%. Iar in caz ca nu sunteti convinsi ar fi cazul sa va amintesc de 2 celebrii balbaiti: Demostene care a reusit sa si depaseasca defectul exersand cu pietre in gura si Cicero, care a ajuns ulterior cel mai celebru orator al antichitatii.

Tags:

LEAVE A REPLY