Sindromul palarierului cel nebun

0
4772

Asa cum ati fost avertizati in trecut, vom relua identificarea legaturii dintre personajele din Alice in Tara Minunilor si diverse boli existente. Se pare ca excentricul personaj dominant de nebunie si de nesfarsitele petreceri de ceai a fost inspirat de Theophilus Carter, un negutator de mobila celebru si e o reprezentare a simptomatologiei din intoxicatia cronica cu mercur.

Aceasta era o boala profesionala a palarierilor din epoca victoria…na, care foloseau nitratul de mercur pentru a trata blanurile animalelor mici utilizate in confectionarea palariilor.
Simptomele caracteristice includ confuzie mentala, tulburari de dispozitie si slabiciune musculara. Una din caracteristicile intoxicatiei este eretismul (erethism mercurialis) : tulburari de comportament cu iritabilitate, stima de sine scazuta, depresie, apatie si simptome de izolare sociala similar cu cele exprimate in cadrul manifestarii unei fobii sociale. La fel ca palarierul del nebun, un pacient care sufera de intoxicatie cronica cu mercur are un tremor la nivelul mainilor permanent care il face sa verse orice lichid pe jos.

Poate va amintiti de parul rosu al actorului Johnny Depp, din ecranizarea din 2010 a lui Alice in Wonderland apartinand lui Tim Burton . Intocmai ca si acesta, pacientii intoxicati cu mercur au obrajii rosii, unghii sau par rosii.
Din fericire boala a devenit o raritate la inceputul secolului XX.

LEAVE A REPLY