Femeie, în căutarea prieteniei

0
4817

Relațiile între femei nu mai sunt ce au fost odată. Prietenia adevarată  devine realitate pentru un număr infim, restul de femei zbătându-se in tot felul de relații cu subiecte feminine complicate pe care le numesc cu generozitate ”prietena mea”. Astfel, există modelul de prietenă cu care ieși vineri seara , cu care stai 1-2 ore la masă și apoi pleci acasă rapid, bucuroasă că măcar ai ieșit, dacă tot n-ai avut ce să discuți sau modelul pe care o scoți la cafea/țigară pentru a afla diverse informații de la serviciu, la care ”prietena ta” are acces . Prieteniile feminine au ajuns la un nivel ”atât de adânc” încât asistăm din ce în ce mai des la variantele de împrietenire cu beneficii, în care în schimbul a diverse complimente, cadouri , îmbrățisări și pupici, ”prietena” ta cea mai bună te ajută să obții un contract mai bun, o rochie mai nouă, mai frumoasă.  Iar , la sfârșit , cum aș putea uita de preferatele mele, prietena-fotograf- cea care te fotografiază pe toate gardurile,  mașinile , monumentele cu o răbdare aproape sisifică neatinsă vreodată de nici un bărbat sau de prietena ta-însoțitor, o femeie mai puțin dotată de natura, alaturi de care frumusețea ta naturală poate fi evidențiată și mai mult.

Dincolo de ironia relațiilor actuale, prieteniile între femei, cel puțin în teorie sunt benefice, constituind o bună modalitatea de eliberare a stresului. Nimic nu reface mai bine psihicul unei femei ca o discuție la o cafea prin care să spui ce probleme ai, eveniment urmat ulterior de o sesiune prelungită de shopping. Prietenia între femei poate funcționa ca un buffer pentru toate variațiile emoționale din viața unei femei.  În sprijinul acestei idei vin studiile oncologilor din America care au afirmat că femeile care au fost diagnosticate cu cancer de sân au un risc de patru ori mai mare de deces dacă au puțini prieteni. O bună relație cu femeile poate atenua durerea emoțională cauzată de divorț, pierderea unui copil sau decesul persoanei iubite.

Îngrijorător este că femeile se plâng din ce în ce mai des că nu mai găsesc prietene adevarate.Studiile au o explicație plauzibilă:femeile sunt mult mai egoiste decât bărbații și mai predispuse să-și bârfească prietenele pe la spate. De asemenea , femeile nu prea returnează favorurile și nu înapoiază banii dacă ei cad cuiva din buzunar. 55% din femeile implicate într-un studiu britanic au recunoscut că nu țin cont de părerea partenerului în alegerea meniului de la cină, un sfert din ele au recunoscut că atunci când împart o ciocolată aleg  bucata cea mai mare.
Și ca să fie tacâmul complet se pare că femeile judecă mai mult,  își iartă mai greu prietenii dacă greșesc, evită să spună direct ceea ce le-a deranjat și sunt și mai invidioase decât bărbații, invidia fiind declanșată de factori care ar putea părerea hilari: o rochie nouă sau poate o geantă frumoasă.

În concluzie, dacă ești femeie, dacă nu te recunoști în nici un scenariu de mai sus, dacă ai înțeles că o relație interumană autentică ar trebui să depășească interesele personale , invidia, bârfa sau alte nimicuri, atunci îți spun simplu: ”te respect , draga mea!”

LEAVE A REPLY